Planet of the Apes Volgorde: Van Opkomst tot Heerschappij! [2023]

De “Planet of the Apes” franchise is al decennia lang een belangrijk onderdeel van de filmgeschiedenis. Met zowel originele films als reboots, kan het soms verwarrend zijn om de volgorde te begrijpen. In dit artikel duiken we diep in de volgorde van de “Planet of the Apes” films en geven we een overzicht van elke belangrijke fase in de serie.

En als je een fan bent van superheldenfilms, kijk dan eens naar: Spiderman Films: Alle Films in Chronologische Volgorde [2023]

Het Begin: De Originele Serie

De originele serie begon in de late jaren ’60 en zette de toon voor wat een epische franchise zou worden. De films volgen het lot van verschillende menselijke personages die terechtkomen op een aarde waar apen de dominante soort zijn geworden. De films verkennen thema’s als evolutie, tijdreizen, nucleaire oorlog, en de strijd tussen beschaving en barbarij.

Planet of the Apes (1968)

1h 52m

De film die de wereld introduceerde aan een aarde gedomineerd door apen. Het verhaal volgt astronauten die crashen op een onbekende planeet, alleen om te ontdekken dat apen de dominante soort zijn. De film staat bekend om zijn iconische einde, waarin een van de astronauten, gespeeld door Charlton Heston, de ruïnes van het Vrijheidsbeeld vindt en beseft dat hij op de toekomstige aarde is

Cast: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter

Beneath the Planet of the Apes (1970)

1h 35m

Beneath the Planet of the Apes (1970)

Dit vervolg duikt dieper in de wereld van de apen en introduceert nieuwe bedreigingen en uitdagingen voor de overlevende menselijke personages. De film onthult dat er ondergrondse mutanten zijn die een atoombom aanbidden en dat er oorlog dreigt tussen hen en de apen.

Cast: James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans

Escape from the Planet of the Apes (1971)

1h 38m

Escape from the Planet of the Apes (1971)

Deze film keert het perspectief om en volgt drie intelligente apen die op een ruimteschip naar het verleden reizen, naar het Amerika van 1973. De apen worden in eerste instantie verwelkomd als beroemdheden, maar worden al snel gevreesd en vervolgd door de menselijke autoriteiten.

Cast: Roddy McDowall, Kim Hunter, Bradford Dillman

Conquest of the Planet of the Apes (1972)

1h 28m

Conquest of the Planet of the Apes (1972)

Deze film speelt zich af in 1991, in een dystopische wereld waar mensen apen als slaven gebruiken. De film volgt Caesar, de zoon van de apen uit de vorige film, die een opstand leidt tegen menselijke onderdrukkers

Cast: Roddy McDowall, Don Murray, Ricardo Montalbán

Battle for the Planet of the Apes (1973)

1h 36m

Battle for the Planet of the Apes (1973)

Deze film sluit de originele serie af met een verhaal dat zich afspeelt in 2003, na een nucleaire oorlog die de beschaving heeft verwoest. De film laat zien hoe Caesar vrede probeert te bewerkstelligen tussen mensen en apen, terwijl hij wordt geconfronteerd met interne en externe conflicten.

Cast: Roddy McDowall, Claude Akins, Natalie Trundy

De Reboot: Tim Burton’s Interpretatie

In 2001 probeerde regisseur Tim Burton de franchise nieuw leven in te blazen met zijn eigen interpretatie.

Planet of the Apes (2001)

1h 59m

Planet of the Apes (2001)

Hoewel visueel verbluffend, had deze film gemengde recensies. Het bood echter een nieuwe kijk op het klassieke verhaal, met Mark Wahlberg in de hoofdrol als een astronaut die op een planeet belandt waar apen over mensen heersen. De film heeft ook een controversieel einde, waarin Wahlberg terugkeert naar zijn eigen tijd, maar ontdekt dat apen het Witte Huis hebben overgenomen.

Cast: Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter

De Nieuwe Films: Een Frisse Kijk

Rise of the Planet of the Apes (2011)

1h 45m

Deze film onderzoekt de begindagen van de apenopstand, geleid door Caesar, die ontsnapt uit een laboratorium waar hij als proefdier werd gebruikt. De film laat zien hoe Caesar een band opbouwt met andere apen en hoe hij in opstand komt tegen menselijke onderdrukkers.

Cast: James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

2h 11m

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

De spanningen tussen mensen en apen lopen op in dit vervolg, terwijl beide soorten vechten om dominantie. De film speelt zich tien jaar na de vorige film af, in een post-apocalyptische wereld waar een dodelijk virus de meeste mensen heeft weggevaagd. De film laat zien hoe Caesar worstelt om zijn apengemeenschap te leiden en vrede te zoeken met een groep overlevende mensen.

Cast: Gary Oldman, Keri Russell, Andy Serkis

War for the Planet of the Apes (2017)

2h 20m

De film speelt zich twee jaar na de vorige film af, waarin een meedogenloze kolonel, gespeeld door Woody Harrelson, een oorlog ontketent tegen de apen. De film laat zien hoe Caesar zijn persoonlijke wraak opzij moet zetten om zijn soort te redden.

Cast: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

De Toekomst van de Franchise

Ondanks de aanhoudende stakingen in de entertainmentindustrie heeft Disney officieel aangekondigd dat ‘Kingdom of the Planet of the Apes’ op 24 mei 2024 zal verschijnen.

Je kunt deze door fans gemaakte teaser bekijken voor de langverwachte zomerblockbuster:

Conclusie

Kortom, het verkennen van de filmreeks “Planet of the Apes” is alsof je aan een filmische reis door tijd en evolutie begint. Met zijn tot nadenken stemmende thema’s, iconische personages en baanbrekende visuele effecten heeft deze franchise een onuitwisbare stempel gedrukt op het sciencefictiongenre. Of je nu een die-hard fan bent of een nieuwkomer in de serie, het opnieuw bekijken van de volgorde van de ‘Planet of the Apes’-films biedt een unieke kans om getuige te zijn van de evolutie van het vertellen van verhalen en het maken van films in een van Hollywood’s meest duurzame en geliefde sagen. Dus pak je popcorn, begin met de originele klassieker en bereid je voor op een reis waar geen mens ooit is geweest: naar de fascinerende wereld van de apen.

Hannie Noa
Hannie Noa

Hannie Noa is een content creator op het gebied van digitale streaming en entertainment. Of het nu gaat om het ontleden van de nieuwste streamingplatforms, het beoordelen van populaire shows of het geven van tips voor het optimaliseren van je streamingervaring, de artikelen van Hannie zijn een must-read voor elke liefhebber van digitaal entertainment.

Artikelen: 79

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *