Star Wars Volgorde: Uw Galactische Kijkbestelling [2023]

Disney+’s nieuwste Star Wars TV-serie heet Andor. Je moet de hele Star Wars VolgordeUniverse bekijken of herzien om te begrijpen waar het over gaat. De hele franchise zit vol verwijzingen naar alle verschillende afleveringen. Bijvoorbeeld, de Mandalorian gaat naar de Mos Eisley Cantina, uit de allereerste Star Wars film.

De gebeurtenissen van The Mandalorian en de andere Star Wars-serie van Disney+, The Book of Boba Fett, vinden plaats vijf jaar na Return of the Jedi, oftewel in het midden van de bekende Star Wars-tijdlijn met in totaal 11 films. Andor is een prequel van Rogue One. Dus, als je echt wilt weten wat er aan de hand is, wordt het tijd voor een herkijkbeurt.

Lees verder: Watch Narnia Films In Order in Netherlands

Ontmoedigend, nietwaar? Geen probleem. Volg gewoon onze kijkgids hieronder.

Een spoiler-vrije versie van onze gids is onderaan deze pagina te vinden, samen met enkele andere spoiler-vrije volgorde-opties die het overwegen waard zijn – zoals chronologisch, theaters en zelfs Machete en Rinster. De “Machete Order” bijvoorbeeld, hakt The Phantom Menace eraf voor je herkijkbeurt. Voor de meest omvattende kijkvolgorde, inclusief alle geanimeerde Star Wars series tot op heden, bekijk ook de Complete Star Wars Saga volgorde hieronder.

De beste kijkvolgorde voor Star Wars

Er zijn veel manieren waarop je de Star Wars saga opnieuw kunt beleven. Bijvoorbeeld, je kunt de films en shows bekijken in volgorde van release datum of in chronologische volgorde.

Terwijl de chronologische volgorde de voor de hand liggende keuze is, beweren sommigen dat het minder leuk is omdat je begint met The Phantom Menace, onze minst favoriete film. Ook wordt het kijken in chronologische volgorde verpest doordat de ware identiteit van Luke’s vader te vroeg onthuld wordt, waardoor de grootste plotwending verloren gaat. Het kijken in volgorde van release heeft echter ook enkele onbevredigende punten. Natuurlijk blijft de verrassing van “Ik ben je vader” intact, maar het verhaal is rommelig.

In welke volgorde moet je alle Star Wars-films kijken?

Je springt heen en weer tussen Afleveringen IV-VI (de oorspronkelijke trilogie uitgebracht tussen 1977 en 1983), vervolgens Afleveringen I-III (de prequel-trilogie uitgebracht tussen 1999 en 2005), en Afleveringen VII-IX (de vervolgtrilogie uitgebracht tussen 2015 en 2019). Daarnaast zijn er ook nog de Anthologie films: Rogue One (2016) en Solo: A Star Wars Story (2018). Deze films spelen zich af tussen de oorspronkelijke trilogie en de prequels, maar werden uitgebracht tijdens de meest recente “vervolg” trilogie. Daarnaast zijn er ook nog de Disney+ series. Je kunt zien hoe dit al snel een verwarrende situatie wordt.

Daarom hebben we de perfecte volgorde gecreëerd die deze problemen oplost. We hebben alle 11 speelfilms opgenomen, evenals The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Obi-Wan Kenobi en de Andor-serie.

ER ZIJN SPOILERS HIERONDER

Hoewel technisch gezien de zesde film, chronologisch gezien, binnen de Star Wars franchise, is A New Hope de moeite waard om als eerste te bekijken tijdens het opnieuw kijken, puur omdat het het begin van alles is. Het is ook de enige Star Wars film die de kijker behandelt alsof ze nog nooit de saga hebben gezien.

Luke Skywalker (Mark Hamill) begint zijn reis door Obi-Wan (Alec Guiness) te ontmoeten. Hij ontvangt een lightsaber van Obi-Wan en leert uiteindelijk over de Force en Darth Vader (James Earl Jones) voordat hij op weg gaat om Prinses Leia (Carrie Fisher) te redden en de Death Star te vernietigen.

In welke volgorde moet je alle Star Wars-films kijken?

Andor is de nieuwste serie in de franchise, maar speelt zich af vóór een belangrijke film, Rogue One. Andor vertelt het verhaal van Cassian Andor, maar geeft ook diepgang aan de opkomende rebellie. Die rebellie is al onderzocht in A New Hope en komt dan echt op gang in Rogue One. Door hier Andor te kijken, krijg je achtergrondinformatie die zich afspeelt in A New Hope en Rogue One. Ja, er valt ook wel wat te zeggen voor het kijken van Andor na Rogue One, aangezien er een oorsprong is voor veel van de personages, maar wij denken dat het beter in de tijdlijn past om het eerst te kijken.

De eerste van de nieuwe “Anthology” films, Rogue One, zit boordevol achtergrondinformatie van A New Hope. Het volgt de dochter van de maker van de Death Star, Jyn Erso (Felicity Jones), terwijl ze wordt bevrijd door de Rebel Alliance en de opdracht krijgt om de plannen te vinden die leiden tot de vernietiging van het ultieme wapen.

Ja, het eindigt waar A New Hope begint, maar omdat het zo afhankelijk is van het feit dat je A New Hope al kent, denken we dat het het beste is om ze in omgekeerde volgorde te bekijken. Je leert wie de Death Star heeft gemaakt, waarom het zo gemakkelijk te vernietigen is, en je ontmoet de vele Bothans die zijn gestorven bij hun poging om de plannen van de Death Star te stelen.

De film The Empire Strikes Back (1980) wordt algemeen beschouwd als een van de beste vervolgfilms aller tijden. Na de eerste strijd op de bevroren planeet Hoth, vertrekt Luke om zijn Jedi-training te beginnen bij Yoda, terwijl Han Solo en prinses Leia naar Cloud City gaan om Han’s oude vriend Lando Calrissian te ontmoeten. Maar Han en Leia worden verraden en vervolgens als lokaas gebruikt door Vader om Luke te lokken. Dit alles culmineert in een confrontatie tussen Vader en Luke, met een verrassende wending als resultaat.

En zo gaan we van een van de meest geliefde delen aller tijden naar het meest gehate deel.

Deze film volgt Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) en zijn meester Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), terwijl ze proberen de koningin van Naboo te beschermen en een jonge slaaf genaamd Anakin Skywalker (Jake Lloyd) tegenkomen. Je moet ook twee uur lang naar Jar-Jar Binks en slaapverwekkende onderhandelingen in de Galactische Senaat kijken. Dus, als je deze film al hebt gezien, sla hem dan over bij je volgende kijkbeurt.

Hoewel het wel enige belangrijke details geeft voor een andere prequel-film, en het heeft een fantastisch lichtzwaardduel.

Terwijl de films tot nu toe Darth Vader hebben laten zien als de ultieme kwaadaardige schurk, begint Attack of the Clones ons het pad te tonen dat hem naar de Donkere Kant heeft geleid, met de dood van zijn moeder door Tusken Raiders. We zien ook zijn groeiende liefdesaffaire met koningin Padme Amidala (Natalie Portman). Ondertussen komt Obi-Wan Kenobi een kloonleger tegen voor de Republiek dat de basis zal vormen voor de Stormtroopers van het Keizerrijk.

In de laatste film van de prequel trilogie wordt het hart van Anakin zwart. In eerste instantie was hij dolgelukkig om te horen dat zijn vrouw Padme zwanger was, maar visioenen van haar dood begonnen Anakin te vergiftigen, waardoor Opperbevelhebber Palpatine (Ian McDiarmid) hem naar de donkere kant van de Force kon lokken. Dit leidt vervolgens tot de vernietiging van de Republiek en de moord op veel Jedi, waaronder alle jonge Padawans, door de pas benoemde Darth Vader.

De volgende Star Wars-serie is een voortzetting van de prequelfilms, gericht op Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor). Het speelt zich af jaren na de gebeurtenissen van Revenge of the Sith, terwijl Obi-Wan een jonge Luke Skywalker bewaakt op Tatooine. Hayden Christensen zal terugkeren om opnieuw de rol van Darth Vader te vertolken. Debra Chow regisseert de nieuwe serie en Joby Harold is de schrijver. De serie is nu te streamen op Disney+.

De oorsprongsverhaal van de coolste kerel in het Star Wars-universum biedt een overvloed aan onnodige achtergrondinformatie.

Blijkbaar wilde Han Solo (Alden Ehrinreich) gewoon zijn alsof Tobias Beckett (Woody Harrelson) en Qi’ra (Emilia Clarke) daten in zijn jongere jaren, wat begrijpelijk is, zij het een beetje oogrollend. Toch is het een vermakelijke overvalfilm die ons meer informatie geeft over het belangrijkste schip in het sterrenstelsel, de Millennium Falcon, inclusief Han die de Kessel Run met haar doet in minder dan 12 parsecs.

Nu we de achtergrond van Darth Vader/Anakin hebben leren kennen, is het tijd om te zien hoe hij zichzelf redt met al die kennis in handen. Bovendien, nadat hij Han Solo heeft gered uit de greep van Jabba the Hutt, zien we Luke proberen zijn vader en de Keizer te verslaan, terwijl Han en Leia werken aan het vernietigen van een bijna voltooide tweede Death Star. Er zijn ook teddyberen met prehistorische technologie die helpen het Rijk te vernietigen.

Deze live-action Star Wars televisieserie is een enorme hit geworden op Disney+, en daar is een heel schattige kleine reden voor.

De show volgt Pedro Pascal als de titulaire Mandaloriaan. Hij is een gunslinger en premiejager die, vijf jaar na de gebeurtenissen van Return of the Jedi, zijn weg vindt naar de verre uithoeken van de melkweg, ruim voor de gebeurtenissen van The Force Awakens en de geboorte van de First Order. In het tweede seizoen gaat Mando op zoek naar meer informatie over de geschiedenis van Baby Yoda. Beide seizoenen vinden direct na elkaar plaats. Er is bevestigd dat er een derde serie komt.

Het Boek van Boba Fett ging in première op 29 december 2021. Het ziet Temuera Morrison terugkeren als Boba Fett na zijn optreden in de prequel-trilogie en The Mandalorian. Boba werkt samen met Fennec Shand (Ming-Na Wen) om Jabba the Hutt’s criminele rijk als het zijne te claimen.

Het eerste Star Wars-film die Disney maakte nadat het de franchise had gekocht, speelt zich af 30 jaar na Return of the Jedi. We zien een nieuw conflict ontstaan tussen de opkomende Republiek, onder leiding van Leia Organa-Skywalker, en de Eerste Orde, die zijn herrezen uit de as van het Keizerrijk. Gevangen in het midden van dit alles is een jong meisje genaamd Rey (Daisy Ridley) die lijkt zeer sterk te zijn met de Force.

Nadat ze Luke Skywalker heeft opgespoord, staat Rey voor de volgende uitdaging: hem ervan overtuigen haar te trainen. Luke is terughoudend vanwege zijn falen met Kylo Ren. Ondertussen staan de overgebleven Republikeinse troepen op de rand van totale vernietiging, dankzij de Eerste Orde, wat Rey en Luke als enige hoop achterlaat.

De conclusie van de Skywalker-saga is nu uit en beschikbaar op Disney+. De film markeert de terugkeer van keizer Palpatine terwijl Kylo Ren’s The First Order en de rebellen onder leiding van Rey zich voorbereiden op een laatste confrontatie op de planeet genaamd Exegol.

Wat is het beste streamingapparaat voor je tv? Onze beste aanbeveling is de Amazon Fire TV Stick 4K Max . Ook uitstekend zijn de Google Chromecast met Google TV , de Roku Express 4K , de Apple TV 4K en de Amazon Fire TV Stick .

De beste Star Wars volgorde in één oogopslag Als je een fan bent van de Star Wars-franchise

Kan het soms verwarrend zijn om te bepalen in welke volgorde je de films en andere media moet bekijken. Hier is een overzicht van de beste Star Wars volgorde om je te helpen bij het plannen van een geweldige kijkervaring.

1. Episode IV: A New Hope (Een Nieuwe Hoop) Dit is waar het allemaal begon. Deze film uit 1977 introduceert ons tot de iconische personages zoals Luke Skywalker, Princess Leia, en Darth Vader. Je wordt meegesleept in een episch ruimte-avontuur vol actie en spanning.

2. Episode V: The Empire Strikes Back (Het Keizerrijk slaat terug) Dit vervolg uit 1980 is algemeen erkend als een van de beste Star Wars-films. Het verhaal verdiept zich verder terwijl de helden worden geconfronteerd met hun grootste uitdagingen en de duistere kant van de Force.

In welke volgorde moet je alle Star Wars-films kijken?

3. Episode VI: Return of the Jedi (Terugkeer van de Jedi) Deze film sluit het verhaal van de originele trilogie af. Het bevat een epische confrontatie tussen goed en kwaad, en de onthulling van verborgen waarheden. Bereid je voor op een spannende climax en emotionele momenten.

4. Episode I: The Phantom Menace (De Geheime Leerling) Dit is het startpunt van de prequel-trilogie uitgebracht in 1999. Het neemt ons mee terug in de tijd om te ontdekken hoe Anakin Skywalker, de latere Darth Vader, als jonge Jedi-leerling begon zijn reis naar de donkere kant.

5. Episode II: Attack of the Clones (Aanval van de Clonen) In deze film uit 2002 groeit de dreiging van een oorlog tussen de Jedi en de Separatistische Alliantie. Bovendien wordt de liefdesrelatie tussen Anakin en Padmé verder uitgewerkt terwijl de duisternis zich begint te manifesteren.

6. Episode III: Revenge of the Sith (De Wraak van de Sith) Het climaxpunt van de prequel-trilogie, die in 2005 uitkwam. Anakin Skywalker’s transformatie tot Darth Vader vindt plaats in deze film. Duistere geheimen worden onthuld en het lot van het sterrenstelsel wordt duidelijk.

7. Episode VII: The Force Awakens (De Kracht Ontwaakt) Dit is het begin van de sequelfilms, die zich 30 jaar na Return of the Jedi afspelen. In dit avontuur uit 2015 ontmoeten we nieuwe personages, waaronder Rey, Finn en Kylo Ren, die te maken krijgen met een heroplevende dreiging van het kwaad.

8. Episode VIII: The Last Jedi (De Laatste Jedi) Na de veelbesproken release in 2017 zet deze film het verhaal voort terwijl Rey haar krachten ontwikkelt en worstelt met de dualiteit tussen licht en donker. Bereid je voor op spectaculaire actie en onverwachte wendingen. 9. Episode IX: The Rise of Skywalker (De Opkomst van Skywalker) Deze film uit 2019 dient als de climax van de Skywalker-saga. Rey en haar bondgenoten nemen het op tegen de ultieme duistere dreiging en het lot van het sterrenstelsel ligt in hun handen. Verwacht emotionele momenten en epische gevechten. Het volgen van deze Star Wars volgorde is een geweldige manier om het verhaal te ervaren zoals George Lucas het bedoeld heeft. Veel kijkplezier!

OK, dus hier is de beknopte, spoiler-vrije versie van de bovenstaande bestelling:

De chronologische volgorde van de film.

Als je films wilt bekijken in de volgorde van gebeurtenissen, waarbij je de identiteit van Luke’s vader verpest voor mensen die het voor de eerste keer kijken, dan moet je hier zijn:

De theaterversie (releasedatum) van de filmreeks

Hier is de volgorde waarin de films in de bioscoop zijn uitgebracht. Terwijl we het verrassende plot rondom Luke’s vader intact houden, is het verhaal door elkaar gehusseld. We beginnen met de originele films, gaan dan naar de prequels en eindigen met de sequels. Dat is verwarrend, vooral voor kinderen die voor het eerst in aanraking komen met Star Wars.

De Machete-orde De Machete-orde is een populaire kijkvolgorde voor de Star Wars-films, bedacht door fans.

Deze volgorde is bedoeld om de verhaallijnen van de films op een meer coherente en boeiende manier te ervaren.

Het idee achter de Machete-orde is om bepaalde films over te slaan of te herstructureren om de chronologische volgorde van het verhaal te verbeteren.

De Machete-orde begint met het bekijken van de originele trilogie, bestaande uit “Star Wars: Episode IV – A New Hope”, “Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back” en “Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi”.

Deze films brengen je meteen in het hart van het Star Wars-universum en laten je op een natuurlijke manier kennismaken met de personages en de plot.

Vervolgens, in plaats van verder te gaan met de prequel-trilogie, wordt “Star Wars: Episode II – Attack of the Clones” overgeslagen.

De reden hiervoor is dat deze film veel flashbackscènes bevat die de spanning en het verrassingselement van de originele trilogie kunnen verminderen.

Na het kijken van de originele trilogie ga je verder met “Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith”. Dit is de enige prequel-film die wordt opgenomen in de Machete-orde, omdat het de transformatie van Anakin Skywalker naar Darth Vader laat zien en een cruciaal onderdeel vormt van het verhaal. Ten slotte, na het kijken van “Episode III”, kan men ervoor kiezen om ook “Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” te bekijken. Dit geeft je een overgang naar de nieuwe trilogie en laat je kennismaken met de nieuw geïntroduceerde personages en verhaallijnen. De Machete-orde is slechts een alternatieve kijkervaring voor Star Wars fans en er zijn verschillende meningen over de beste kijkvolgorde. Het belangrijkste is om van de films te genieten en het Star Wars-universum op jouw eigen manier te ontdekken.

De “Machete Order” snijdt eigenlijk The Phantom Menace uit je filmherbeleving, omdat veel mensen niet van die film genieten. Het behoudt het “Ik ben je vader” moment. Maar het is gemaakt in 2011, dus het omvat niet de sequels en is niet langer een volledige sequentie.

De Ridderorde

OK, hier is een extra lijst die we nog niet hebben genoemd: De “Rinster Order” is vernoemd naar Star Wars-superfan Ernest Rinster, die het heeft bedacht om de onthulling van Luke’s vader te behouden, maar het behoudt ook The Phantom Menace. Er zijn echter geen vervolgen, dus geven we nog steeds de voorkeur aan onze volgorde.

De complete Star Wars saga volgorde

Hier is een uitgebreide reeks – met alle films en shows uit de Star Wars saga in chronologische volgorde. De saga begon in 1977 en sindsdien zijn er nieuwe trilogieën toegevoegd, evenals talloze spin-offs in de vorm van live-action en geanimeerde tv-shows en films. Ze zijn niet allemaal even goed, maar als je elk stukje Star Wars wilt ervaren (zelfs de vakantiespecial uit 1978), dan is dit de chronologische volgorde voor jou.

Star Wars-serie en beperkte specials worden hieronder vetgedrukt.

Rika Rineke
Rika Rineke

Rika Rineke is een toegewijde schrijver met een diepe liefde voor alles wat met streaming media te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de branche, . Of je nu op zoek bent naar aanbevelingen, handleidingen voor het oplossen van problemen of het laatste streamingnieuws, Rika's artikelen op StreamingDigitally.nl zullen je zeker op de hoogte houden en entertainen.

Artikelen: 86

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *