The Purge Volgorde: Een Duik in de Nacht van Wetteloosheid [2023]

De “The Purge” filmreeks, die begon in 2013, heeft zowel kritiek als lof ontvangen voor zijn unieke kijk op een dystopische samenleving. In dit artikel verkennen we de volgorde van “The Purge” films en duiken we dieper in elk deel van deze controversiële saga.

Hier is nog een moderne filmfranchise met meerdere delen die in een specifieke volgorde kunnen worden bekeken: 365 Days Volgorde: Liefde, Lust en Verlossing [2023]

De Oorsprong van The Purge

De filmreeks begon in 2013 met ‘The Purge’, maar het echte begin van het verhaal wordt verteld in ‘The First Purge’ uit 2018. Deze film onderzoekt hoe de jaarlijkse zuivering, waarbij alle misdaden voor één nacht legaal zijn, tot stand kwam. Het idee van een nacht zonder wetten werd geïntroduceerd als een sociaal experiment, dat later een jaarlijkse traditie werd.

Chronologische Volgorde: The Purge Films & TV-Serie

Hieronder geven we je de volledige chronologische volgorde van The Purge.

The First Purge (2018)

1h 38mDeze film toont de oorsprong van de Purge

The First Purge (2018)

Een jaarlijks experiment waarin alle misdaden, inclusief moord, twaalf uur lang worden gelegaliseerd in Staten Island, New York. De film volgt een groep personages die een nacht vol chaos en geweld proberen te overleven. De film onthult ook de verborgen agenda van de New Founding Fathers of America (NGA), een politieke partij die de zuivering gebruikt om de armen en minderheidsgroepen uit te roeien.

Cast: Y’lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade

The Purge (2013)

1h 25mDeze film speelt zich af in 2022, vijf jaar na de eerste zuivering

De film concentreert zich op een rijke familie die fortuin verdiende met het verkopen van beveiligingssystemen voor gebruik tijdens de zuivering. Ondanks hun voorzorgsmaatregelen wordt hun huis aangevallen door een bende gemaskerde indringers nadat ze een gewonde vreemdeling hebben onderdak geboden. De film toont de morele dilemma’s en sociale ongelijkheid die de zuivering met zich meebrengt.

Cast: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder

The Purge: Anarchy (2014)

1h 43mDeze film speelt zich af in 2023, een jaar na de vorige film.

The Purge Anarchy (2014)

In tegenstelling tot de eerste film, die zich tijdens de zuivering volledig in één huis afspeelde, volgt Anarchy een groep personages die zich op straat bevinden tijdens de jaarlijkse nacht van wetteloosheid. De film laat de verschillende manieren zien waarop mensen met de zuivering omgaan, van slachtoffers tot daders, van rebellen tot profiteurs. De film onthult ook meer over de corruptie van de NGA en het plan om de zuivering te manipuleren.

Cast: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford

The Purge: Election Year (2016)

1h 49mDeze film speelt zich af in 2040.

The Purge Election Year (2016)

De film draait om senator Charlie Roan, een overlevende van de zuivering die zich kandidaat stelt voor het presidentschap met de belofte de zuivering af te schaffen. De film toont haar strijd tegen de NGA, die haar tijdens de zuivering probeert te vermoorden. De film laat ook zien hoe verschillende groepen burgers reageren op haar campagne en op de zuivering zelf.

Cast: Frank Grillo, Elizabeth Mitchell, Mykelti Williamson

The Forever Purge (2021)

1h 43mDeze film speelt zich af in 2041, een jaar na de vorige film.

The Forever Purge (2021)

De film toont een groep radicale zuiveraars die besluiten de zuivering voor altijd voort te zetten, zelfs nadat het officiële signaal om te stoppen is gegeven. De film volgt een groep overlevenden die proberen te ontsnappen naar Mexico, waar ze asiel hopen te krijgen. De film laat zien hoe de eeuwige zuivering leidt tot een burgeroorlog en een mogelijke ineenstorting van Amerika.

Cast: Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas

Uitbreiding van de Franchise: The Purge TV-Serie

Naast de films is er ook een televisieserie die de wereld van The Purge verder verkent.

The Purge TV series (2018 – 2019)

Deze serie bestaat uit twee seizoenen die zich afspelen tussen 2027 en 2031.

De serie volgt verschillende personages die op verschillende manieren door de zuivering worden getroffen, zowel tijdens als buiten de jaarlijkse nacht. De serie onderzoekt de psychologische, sociale en politieke gevolgen van de zuivering op individueel en collectief niveau. De serie eindigt met een expliciete verwijzing naar de originele Purge-film.

Cast: Gabriel Chavarria, Derek Luke, Hannah Emily Anderson

Waar kun je The Purge bekijken?

Streamingdiensten:

Het is altijd een goed idee om regelmatig de beschikbaarheid op streamingplatforms te controleren, aangezien de beschikbaarheid van films en series kan variëren afhankelijk van licentieovereenkomsten en regio.

Voor degenen die de voorkeur geven aan fysieke kopieën, zijn DVD en Blu-ray versies van “The Purge” films beschikbaar in winkels en online platforms. Deze kunnen een geweldige aanvulling zijn op uw filmcollectie en bieden de mogelijkheid om de films te bekijken zonder afhankelijk te zijn van internetconnectiviteit.

Toekomst van de Franchise

Terwijl The Forever Purge aanvankelijk bedoeld was om de franchise af te sluiten, veranderde filmmaker DeMonaco in 2021 van gedachten. Hij onthult nu dat hij het script voor The Purge 6 acht maanden geleden voltooide, en het verhaal zal de terugkeer zien van Grillo’s personage, Leo. Barnes, die een centrale rol speelde in The Purge: Anarchy en The Purge: Election Year. Dit komende vervolg biedt DeMonaco de mogelijkheid om zich te verdiepen in een land dat verdeeld is door verschillende ideologieën.

The Purge: Een Reflectie op de Samenleving?

De filmreeks ‘The Purge’ heeft door de jaren heen voor behoorlijk wat controverse gezorgd. Terwijl sommigen beweren dat het een tot nadenken stemmende reflectie is op de duistere aspecten van de samenleving, beschouwen anderen het als onnodig geweld en uitbuiting.

Het concept van een periode van twaalf uur waarin alle misdaad legaal is, heeft geleid tot discussies over de mogelijke gevolgen van een dergelijk scenario in het echte leven. Hoewel de meningen over de franchise misschien verdeeld zijn, valt niet te ontkennen dat het in staat is debatten op gang te brengen over de toestand van onze samenleving en de moeite die mensen kunnen doen als ze de kans krijgen om zonder gevolgen te handelen.

Conclusie

Als we diep duiken in de ‘Purge’-franchise en de chaotische nachten van wetteloosheid, wordt één ding duidelijk: deze films hebben met succes gebruik gemaakt van onze collectieve fascinatie voor de dunne grens tussen orde en chaos in de samenleving. Van de claustrofobische spanning van de originele film tot het uitdijende universum dat de bredere implicaties van dit gruwelijke concept onderzoekt: de serie ‘The Purge’ biedt een unieke mix van horror, sociaal commentaar en actie.

Of je het nu ziet als een spannende ontsnapping in dystopische chaos of als een reflectie op de donkere hoeken van de mensheid, het valt niet te ontkennen welke impact ‘The Purge’ heeft gehad op het horrorgenre en onze culturele gesprekken over de maatschappelijke ineenstorting. Terwijl de franchise zich blijft ontwikkelen, blijft het een bewijs van onze voortdurende nieuwsgierigheid naar de grenzen van de beschaving en de consequenties als we deze tot het uiterste drijven.

Sem Abel
Sem Abel

Sem Abel is een techliefhebber, redacteur en schrijver, gespecialiseerd in het gebied van digitale streaming en technologie. Met een achtergrond in software engineering. Als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste streamingtechnologieën en het meeste uit je digitale entertainmentervaring wilt halen, zijn de artikelen van Sem op StreamingDigitally.nl een waardevolle bron.

Artikelen: 89

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *