Hollywood Writers’ Strike beëindigd na meer dan vijf maanden

De Writers Guild of America (WGA) heeft officieel een einde gemaakt aan de strike van scenarioschrijvers in de Amerikaanse film- en televisie-industrie, die meer dan vijf maanden duurde. De WGA kondigde aan dat haar leden vanaf woensdag weer aan het werk kunnen.

writers' strike

Deze ontwikkeling komt nadat de grote Hollywoodstudio’s in het weekend een nieuwe driejarige overeenkomst aan de stakende scenarioschrijvers presenteerden en het als hun laatste aanbod bestempelden. De leiding van de WGA heeft ingestemd met deze overeenkomst.

Het is echter belangrijk om te weten dat WGA-leden nog tot 9 oktober de tijd hebben om over het voorgestelde akkoord te stemmen.

Het akkoord lijkt tegemoet te komen aan veel van de belangrijkste eisen van de schrijvers. Het bevat bepalingen over loonsverhoging, betere gezondheidszorg en pensioenregelingen. En ook afspraken over de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in hun werk. Met name hebben schrijvers nu de optie om AI te gebruiken bij het schrijven van scenario’s, maar studio’s kunnen het gebruik ervan niet verplichten.

De writers’ strike van de werd begin mei ingeluid met verschillende argumenten. Waaronder de wens voor hogere royalty’s en betere regelgeving met betrekking tot het gebruik van AI bij het maken van scripts. In juli sloten ook acteurs van de vakbond SAG-AFTRA zich aan bij de staking. Deze gelijktijdige stakingen hadden een aanzienlijke impact en veroorzaakten een aantal maanden lang aanzienlijke verstoringen in de Hollywoodproductie.

alifyasaifygt
alifyasaifygt
Artikelen: 140

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *