Beperkte streaming-inhoud ontgrendelen: waarom VPN’s essentieel zijn voor toegang tot geblokkeerde platforms

Als je een VPN correct gebruikt, kan het je privacy behouden. We lopen door wat VPN’s zijn, wat ze niet zijn, en hoe je er een kunt gebruiken om je online privacy te beschermen.

Virtuele particuliere netwerken (VPNs) zijn evolueerd van een niche netwerken idee naar een multimiljard dollar industrie. Je hebt zeker advertenties gezien van je favoriete YouTuber, op podcasts, en zelfs tijdens de Superbowl waarin beweerd wordt dat een VPN je anoniem kan maken of je gratis video streaming kan laten bekijken. Zijn de producten zo goed als ze beweren te zijn?

Terwijl VPN’s nuttig kunnen zijn voor het behoud van uw privacy, is het cruciaal om te begrijpen hoe ze werken voordat u besluit of ze voor u van waarde zullen zijn. We leggen uit wat VPN’s wel en niet doen om u te helpen om te achterhalen waarom u er een zou willen en hoe u de juiste voor u kunt kiezen.

Lees ook: ExpressVPN installeren

Hoe werken virtuele privénetwerken?

  1. Selecteer een VPN-service die is geoptimaliseerd voor streaming. Wij raden ExpressVPN of NordVPN aan. Er zijn meerdere plannen waaruit je kunt kiezen.
  2. Download de VPN en verbind met een Amerikaanse server.
  3. Log in op je streaming platform.
  4. Vind je favoriete film of show en stream het, waar je ook bent.

Kunnen virtuele privénetwerken (VPN’s) je online anoniem maken?

Het is moeilijker, maar niet onmogelijk, voor waarnemers om u te identificeren en uw online reizen te traceren wanneer uw communicatie is versleuteld en verzonden via een VPN-server. Uw internetprovider (ISP) heeft veel informatie over wat u online doet, en dankzij het Congres kan het geanonimiseerde klantgegevens verkopen. Dat betekent dat de internetprovider die u betaalt, profiteert van uw gegevens.

De Federale Handelscommissie (FTC) heeft in 2021 een onderzoek (opent in een nieuw venster) uitgebracht waaruit blijkt hoeveel uw ISP weet over uw internetactiviteiten, en het is veel. Als je het niet leuk vindt als een bedrijf dat je al betaalt, profiteert van je gegevens, of als je je zorgen maakt over ISP’s die persoonlijke informatie opslaan.

Op het internet kun je anoniem blijven. Adverteerders hebben bijvoorbeeld een verscheidenheid aan methoden om je te identificeren en te volgen terwijl je over het internet navigeert. Website trackers en cookies proberen je uniek te identificeren en je daarna te monitoren voor je volgende verschijning.

Sites en advertentiebedrijven kunnen je ook herkennen aan de hand van een verscheidenheid aan unieke functies, zoals de versie van je browser en schermgrootte. Deze identificatie is op zichzelf onschadelijk, maar wanneer bedrijven genoeg van deze gegevens verzamelen, creëren ze een unieke handtekening, waarom deze praktijk ook wel bekend staat als browserfingerprinting.

Dat is zelfs zonder rekening te houden met de privacy die we opgeven voor diensten. Amazon, Google en Meta (voorheen Facebook) hebben een onlosmakelijke band gekregen met de moderne internetinfrastructuur en zijn moeilijk te negeren. Ze zouden waarschijnlijk gegevens over je kunnen oogsten, zelfs als je al je accounts verwijderd en ze nooit meer gebruikt.

Naast VPN’s vereisen deze zorgen het gebruik van andere oplossingen. Sommige van deze zorgen worden aangepakt met advertentie- en trackerblokkers, die beschikbaar zijn in sommige browsers of als onafhankelijke tools zoals de Privacy Badger van EFF (opent in een nieuw venster).

Bieden virtuele privénetwerken (VPN’s) malwarebescherming?

Verschillende VPN’s beweren een bepaald niveau van bescherming tegen kwaadaardige bestanden te bieden. Het concept is dat voor de bestanden uw machine bereiken, de VPN-bedrijf deze onderzoekt terwijl ze door hun systemen gaan.

Ik evalueer normaal gesproken niet de virusscan capaciteiten van VPN’s omdat ik VPN’s vooral zie als een privacytool. Ik geloof dat onafhankelijke antimalwaresoftware, of je het nu koopt of dat het al bij je computer geleverd wordt, een beter werk doet om malware aan te pakken. Daarnaast geloof ik dat VPN’s zo min mogelijk aandacht moeten besteden aan je webverkeer als privacyoplossing.

Geeft een virtueel privénetwerk (VPN) je online veiligheid?

Een VPN kan je helpen om online gemonitord te worden door de inhoud van je webverkeer voor sommige waarnemers te verbergen. Echter, een VPN kan alleen een beperkte beveiliging bieden tegen de meest voorkomende online risico’s, zoals malware, social engineering-schema’s en phishing-sites.

Er zijn meer effectieve manieren om met deze gevaren om te gaan. De meeste antivirussoftware, evenals je browser, hebben ingebouwde mechanismen om phishing-sites te detecteren, dus let goed op als je een waarschuwing ziet. Als je een vreemd pop-up-venster ziet of een onverwacht e-mailbericht krijgt waarin je iets moet doen, gebruik dan je gezonde verstand. Veel mensen hergebruiken wachtwoorden of gebruiken zwakke wachtwoorden, dus investeer in een wachtwoordbeheerder.

Beschermen VPN’s je online en torrentactiviteiten?

Wanneer je een VPN gebruikt, worden al uw gegevens versleuteld. Dit betekent dat uw internetprovider de websites die u bezoekt of de bestanden die u overzet niet kan zien.

Terwijl je internet service provider (ISP) misschien niet kan zien dat je de volledige seizoen van The Great British Bake Off aan het torrenten bent, kunnen ze wel afleiden dat je veel data verbruikt. Dit kan op zichzelf al een overtreding van je voorwaarden betekenen. Piraterij van content kan ook een overtreding van de voorwaarden van je VPN betekenen, dus controleer het dubbel.

Kunnen VPN’s je helpen om censuur te voorkomen?

Je kunt een VPN gebruiken om verbinding te maken met een VPN-server in een ander land en het internet te browse als je daar fysiek aanwezig was. Dit kan je helpen om lokale inhoudsbeperkingen en andere vormen van censuur te omzeilen in sommige omstandigheden.

Het is zonder twijfel de nobelste toepassing van een VPN, en VPN-providers zullen vaak hun rol benadrukken bij het beschermen van de internetvrijheid. Hoewel dit moet werken, moet u er rekening mee houden dat een VPN uw verkeer niet onzichtbaar maakt. Waarnemers kunnen versleuteld verkeer zien, maar niet de inhoud van het verkeer (ideaal gesproken). Dit alleen kan ongewenste aandacht op u vestigen.

Kan een VPN je locatie vervalsen?

Je kunt je locatie vervalsen door verbinding te maken met een VPN-server in een ander land. Het onderzoeken van het IP-adres van een machine met internetverbinding is een methode om de locatie te bepalen. Deze adressen zijn geografisch verspreid en kunnen relatief dicht bij uw werkelijke locatie liggen. Uw echte locatie kan worden verborgen door uw echte IP-adres te verbergen achter het IP-adres van een VPN-server.

Is het mogelijk om streamingcontent te deblokkeren met een VPN?

Verschillende naties kunnen verschillende inhoud ontvangen van streamingdiensten. Tot voor kort konden inwoners van het Verenigd Koninkrijk Star Trek: Discovery op Netflix kijken, terwijl die in de Verenigde Staten zich moesten abonneren op Paramount +. Je kunt vanuit je eigen huis verbinding maken met een VPN-server in een ander land, bijvoorbeeld om streaminginhoud te bekijken die niet beschikbaar is in de Verenigde Staten.

Streamingsproviders, net als regeringen, zijn zich ervan bewust dat veel individuen VPN’s gebruiken om hun content te verkrijgen, en streven actief naar het blokkeren ervan. Dus, hoewel je een VPN kunt gebruiken om online video te streamen, waarvan ik zeker ben dat de meeste van jullie dat doen, kan het vandaag werken maar morgen misschien niet meer.

FAQs

Heeft u echt een VPN nodig?

Het is gewenst, zelfs aanbevolen, om thuis een VPN te gebruiken, hoewel het niet altijd noodzakelijk is. Omdat uw online activiteiten al moeten worden beschermd door uw met een wachtwoord beveiligd Wi-Fi-netwerk, is het misschien niet essentieel. Een ander probleem is dat het verbinden met een externe server de verbindingssnelheid kan verminderen.

Waarom zou je geen VPN gebruiken?

VPN’s kunnen hun communicatie niet zelf versleutelen; het is gewoon niet mogelijk. Er is niets wat je kunt doen als het eindpunt gewone tekst wil. Als u een VPN gebruikt, is het enige gedeelte van de verbinding dat versleuteld is het deel tussen u en de VPN-provider.

Conclusion

VPNs hadden een veel duidelijker plaats in je privacy- en beveiligingstoolbox een paar jaar geleden. De meeste verkeer werd toen verzonden via HTTP, vaak zonder enige versleuteling. Tegenwoordig wordt de meerderheid van het webverkeer verzonden via HTTPS, wat je verbinding versleutelt. Een ISP of iemand die meeluistert op je netwerk, kan alleen het bovenste niveau van je verkeersbestemming zien bij het kijken naar HTTPS-verkeer. Het is het equivalent van het zien van PCMag.com in plaats van PCMag.com/max-is-great.

Advertentietactieken van volgers zijn ook steeds geavanceerder geworden. Vanwege vingerafdrukken in browsers en andere maatregelen zijn de anonimiserende capaciteiten van een VPN beperkt. Zelfs de geprezen mogelijkheid van een VPN om locaties te vervalsen, censuur te omzeilen en streaming te deblokkeren, wordt steeds minder gegarandeerd naarmate bedrijven en overheden agressiever worden in hun filterinspanningen.

Rika Rineke
Rika Rineke

Rika Rineke is een toegewijde schrijver met een diepe liefde voor alles wat met streaming media te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de branche, . Of je nu op zoek bent naar aanbevelingen, handleidingen voor het oplossen van problemen of het laatste streamingnieuws, Rika's artikelen op StreamingDigitally.nl zullen je zeker op de hoogte houden en entertainen.

Artikelen: 86

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *